Dječji vrtić “Pčelica” Orašje u projektu “Vrtići prijatelji zdrave ishrane”

Dječji vrtić „Pčelica“ Orašje uključen je u projekt „Vrtići prijatelji zdrave ishrane” kojega kroz program  “Zdravo jedi zdravo rasti” provode Federalna Ministarstva zdravstva, obrazovanja i znanosti, te Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH. U vrtiću su danas održane radionice s djecom pod nazivom “Kuhajmo zdravo” i “Kućica zdravlja za mede”,  koje provode NVO- Udruženje kuhara i Partnerstvo za javno zdravlje. –„Cilj ovog programa je da vrtići koji su uključeni u ovaj projekt unaprijede zdrave životne stilove s posebnim naglaskom na unaprjeđenje ishrane i fizičke aktivnosti, te pokrenu inicijativu „Vrtići/Škole prijatelji zdrave ishrane“, istaknula je  Aida Filipović-Hadžiomeragić koordinator projekta koji se provodi na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije i podržan je od Ureda UNICEF-a u BiH. Radi se o međunarodnoj akreditacijskoj šemi u kojoj vrtići ispunjavaju različite kriterije vezane za pet komponenti. U njih spada vrtićka prehrambena politika, izgradnja kapaciteta vrtićke zajednice, vrtićki program vezan za ishranu djece, vrtićke zdravstvene službe, kao i vrtićka infrastruktura vezana za ishranu i tjelesnu aktivnost, kao što su kuhinje i prostori za tjelovježbu.

U tijeku je druga faza u kojoj su uključeni vrtići u Orašju, Donjem Vakufu, Ljubuškom i Glamoču, koji će u naredna dva mjeseca pokušati ispuniti 26 zahtjevnih kriterija, kako bi stekli međunarodno priznati akreditivni naziv „Vrtić prijatelj zdrave ishrane“.-„S djecom provodimo radionice za izgradnju kapaciteta vrtićke zajednice, za ispunjenje kriterija vezanih za ishranu i tjelesnu aktivnost  u kojim djeca s kuharima prave zdrave obroke, juhe od povrća i sokove. Vrtići će biti nagrađeni kuhinjskim aparatima koji  se koriste za pripremu zdravih obroka, a kad su u pitanju tjelesne aktivnosti, partnerstvo za javno zdravstvo osmislilo je interaktivne radionice gdje medo i prijatelji vježbaju“, rekla je koordinatorica Hadžiomeragić.

Obzirom na djelatnost kojom se bave, Maja Kobaš ravnateljica Dječjeg vrtića Pčelica Orašje, ocijenila je inicijativu jako korisnom. –„Smatramo da smo društveno i moralno odgovorni da radimo na našem usavršavanju, promociji zdravih životnih navika i zdrave prehrane. Kako djeca u vrtiću  provode 8 do 9 sati vremena i imaju tri obroka, smatramo da smo ključno mjesto koje se treba pozabaviti temama koje pospješuju zdrav razvoj i zdravlje kod djece. Ovaj projekt će nam biti od velike pomoći, a dobili smo i prigodne vodiče zdrave prehrane  koje ćemo podijeliti roditeljima i odgajateljima. Obzirom da u programu sudjeluju starija vrtićka djeca, njima su radionice osobito zanimljive i nastojat ćemo da što pozitivnije reagiraju na zdravu prehranu. Promovirat ćemo sve naše aktivnosti i na taj način povećati kvalitetu usluge i privući još više roditelja da upišu svoju djecu u vrtić“, poručila je ravnateljica Maja Kobaš.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password