CK Orašje za primjer poslodavcima u zapošljavanju invalidnih osoba

Crveni križ općine Orašje, uz stalnu skrb o osobama u potrebi, za primjer je mnogima i u pogledu zapošljavanja invalidnih osoba. Tako je zahvaljujući Fondu za profesionalnu rehabilitaciju F BIH, CK Orašje omogućio godišnje zaposlenje za 5 svojih volontera, osoba s tjelesnim i intelektualnim poteškoćama, od kojih će dva biti angažirana u CK, dva u Vijeću mladih općine Orašje, dok je jedan volonter uspio otvoriti svoj obrt. U sklopu ovoga projekta osigurano je oko 50 000 KM za radno angažiranje ovih osoba, no tu nije bitan samo novac, naglašava tajnik CK Dražen Mikić. Puno je važnija njihova  socijalizacija u društvo što je, kaže Mikić, poklon za Božić  i za CK i za obitelji ove petorice. Na ovaj način Crveni križ je pokazao odličan primjer poslodavcima koji trebaju iskoristiti zakonske mogućnosti apliciranja kod fonda i sukladno mogućnostima invalidnih osoba uključiti ih u društvenu zajednicu i učiniti dobro djelo. Mikić je ukazao i na potrebu zapošljavanja još jednog djelatnika u CK, što uvjetuje obim posla i usluga koje pruža ova humanitarna organizacija.

Posao u Crvenom križu iduću godinu dana, na poziciji vozača, dobio je Marko Neretljak iz Matića, koji je i tijekom volontiranja bio na toj poziciji. Marko ima 30.godina i 90-postotni je invalid, civilna žrtva rata, koji prvi puta potpisuje Ugovor s Crvenim križem na godinu dana. S volontiranjem u CK Marko je počeo tijekom poplava, i iskazao se kao vrijedna i pouzdana osoba, a da je opravdao ukazano povjerenje potvrđuje i ovaj angažman u Crvenom križu.

Još jedan njegov sumještanin, Marijan Pejičić prepoznat je kroz ovaj fond, koji mu je omogućio otvaranje vlastitoga obrta. Marijan, kaže, ne želi čekati socijalnu pomoć pomoć od drugih, nego vlastitim radom osigurati sebi i obitelji dostojan život i postati ravnopravan član društvene zajednice. Marijan je nabavio kosilice i alate kojima će se baviti održavanjem i uređenjem zelenih površina, i vjeruje kako će građani prepoznati kvalitetu njegova posla i nada se daće vremenom i proširivati svoj obrt.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password