Božićna čestitka InkluzIva 99-godišnjoj baki Luji Mišković, najstarijoj u općini Orašje

Uz nadolazeće Božićne blagdane posjetili smo baku Luju Mišković u njenom domu u Kostrču, trenutno najstariju žiteljku na prostoru općine Orašje. Baka će 20.svibnja iduće godine napuniti 100 godina, a provjerom u matičnim uredima oraške općine dobili smo podatak da nitko nije doživio punih stotinu godina. Staricu Luju smo posjetili u pratnji Katarine Orkić, ravnateljice poduzeća Inkluziv u sastavu Crvenog križa Orašje, koja je baku obradovala božićnom čestitkom, adventskim vijencem i prigodnim darovima. Baka nas je dočekala s toplim riječima i širokim osmjehom, a puna kuća gostiju, njena uža obitelj, snahe i unuci, svjedoči kako je navikla da ima goste. Za dug i zdrav život kaže, najviše duguje zdravoj prehrani, domaćoj hrani i toplom obiteljskom ozračju.

-U štali smo uvijek držali po dvije krave, dovoljno da svaki dan na stolu bude svježe mlijeko, sir ili sirutka. Bili smo velika obitelj, pa su se i djeca počesto rađala, bilo kod kćeri ili kod snaha, ali znalo se naći i u par kod dvije. Sa svojim suprugom Pavom rodila sam devetero djece, troje je umrlo, a šestero je i danas živih, po tri kćerke i tri sina. Sve smo ih othranili, izveli na pravi put, a danas ne znam što je s tim ženama, jedno ili dvoje. U moje vrijeme pjevala se pjesme, „Desetero djece sam imala, a do deset brojat nisam znala“, kroz osmijeh kaže baka Luja.

Na pitanje koliko danas ima djece, unuka ili praunuka, baka Luja nije mogla sve pobrojati, ali su pomogle kćeri i sin Marijan. U stotoj godini baka Luja u svojoj  „lozi“ ima 6 djece, 16 unučadi, 24 praunučadi i 3 šukununučadi i nada se kako će na proslavi 100 godina života zaokružiti na brojku 50. -Svi su moji, najbolji su i nitko nikada nije odbačen, s ponosom govori baka i prstom upire u snahu Katu, govoreći,- To je moja Cesarica, ona me služi i uvijek je uz mene“.

Kroz druženje s bakom Lujom i njezinom obitelji doznali smo i jedan zanimljiv nesvakidašnji detalj. Nedavno je njena kćerka Kata slavila 80 rođendan, a prvi gost i čestitar bila joj je mama 99-godišnja Luja. Baka je dobro upućena da se približava veliki blagdan Božić, veliko obiteljsko slavlje i primijetila je veliku užurbanost u kući. Brojna familija je najavila dolazak i Njemačke i Austrije, a kako red nalaže, naredila je da se spreme pokloni za kvočke na Badnji dan. –U moje vrijeme nije bilo para, al je bilo dara.  Kvočke smo darivali od srca i svi su bili sretni kad dobiju oraha, jabuka, suhih šljiva i po koji bombon. U predvečerje veselog Božića, Badnjak je bio u znaku kuhanja, molitve i zajedničkog odlaska na misu polnoćku. Djeca uz majčinu „suknju“, a na povratku spavanje na slami, prisjeća se baka Luja, te ističe da je najviše uživala u pravljenju proje i kolača medenjaka, što su nastavile njezine kćerke i snahe. Na rastanku baka nam je darivala kolače i čak nas ispratila na kućnom pragu, uz poruku „Nemojte biti svadljivi i zamjerljivi, družite se, molite se dragom Bogu i opraštajte jedni drugima“.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password