Boderište , 23 godine nakon ratnog napada

Pripadnici 108. HVO Brigade i mještani Boderišta, obilježili su danas Misom zadušnicom, 23. godišnjicu od masakra nad 8 mještana i branitelja Boderišta, javio je Radio Brčko. Cvijeće i svijeće na spomenik za 178 poginulih branitelja s ovoga područja položili su predstavnici braniteljskih udruga te članovi vlasti Brčko distrikta BiH iz reda Hrvata. Osmoga ožujka 1993. godine srpske postrojbe su u napadu na Boderište ubile 8 mještana koji su, kao pripadnici 108. HVO brigade Ravne-Brčko, branili svoje selo, kaže se u vijesti brčanskog Radija. (obrada: RPOr; foto: Radio Brčko)

POZIVNICA: Udruga obitelji hrvatskih branitelja poginulih i nestalih u Domovinskom ratu Ravne-Brčko organizuje komemoraciju “Dan sjećanja” Boderište 8.3.1993. – Boderište 8.3.2016.”

Danas, 07.03. je po protokolu zakazano okupljanje kod kipa sv. Ante u Boderištu u 16:30h, odakle kreće kolona sjećanja prema crkvi, (kolona sjećanja prilikom svog puta prema crkvi pali svijeće duž te dionice, zastaje kod Spomenika gdje će se pomoliti, zapaliti svijeće i nastaviti prema crkvi u Boderištu.

U 19:00 održat će se Sv. Misa u crkvi u Boderištu.

Utorak – 8.03.2016. godine:

U 11:00 sati održati će se Sv. Misa kod spomenika poginulim braniteljima u Boderištu (u slučaju kišnog vremena Misa će biti u crkvi u Boderištu). Nakon toga slijedi prigodni komemorativni program, polaganje vijenaca u čast poginulim braniteljima, opijelo za poginule branitelje i prigodni domjenak.

Predsjednik UOPIN Ravne Brčko Stjepan MarčetićU Boderištu kod Brčkog danas je upriličena 23. godišnjica „Dana sjećanja” na stradanje civila i vojnika HVO-a u napadu srpske vojske na to hrvatsko selo. 08. ožujka 1993. godine u ranim jutarnjim satima srpske postrojbe su krenule u napad na hrvatsko selo Boderište. U tom napadu na kućnom pragu ubijeno je 8 mještana koji su, kao pripadnici 108. HVO brigade Ravne-Brčko, branili svoj dom. Četvorica su ranjeni i zajedno sa pet civila zarobljeni, te prošli logore u Brčkom i Bijeljini. To su činjenice za koje ni nakon 23 godine nitko nije odgovarao. „Prva je činjenica da se na Boderištu branilo. Da je Boderište kao hrvatsko selo bilo napadnuto od srpskih snaga. Da su ti branitelji ginuli doslovno na pragovima svojih kuća. I druga činjenica je da se te branitelje koji su toga dana branili isključivo svoje gole živote i živote civila ovoga kraja danas pokušava nazvati zločincima. S drugog kraja Distrikta (Grbavica) danas se šalje informacija da su ovdje zločinci a ne branitelji. U tom kontekstu mi pozovamo sve pravosudne institucije da istraže cjelokupna događanja od 8. ožujka 1993.godine, jer ni jedan hrvatski branitelj koji je toga dana bio ovdje nema straha i ne boji se istine, i poziva na istinu”, poručio je Stjepan Marčetić.
Hrvatsko Boderište se tog 8. ožujka branilo. Nije nikoga napadalo niti ulazilo u tuđi teritorij i tuđe domove i zbog toga je drzak pokušaj druge strane da krivicu za svoja stradanja ovdje traži, poručio je jedan od ratnih zapovjednika 108. HVO brigade Ravne Brčko Ivo Filipović. „Pripadnici 108. Pješačke brigade HVO Ravne Brčko nemaju zaista nikakvu odgovornost za bilo kakav ratni zločin jer mi u svojoj postrojbi nismo imali nikakve ‘streljačke vodove’ koji su presuđivali po kratkom postupku bilo kome. No evo vidite istine su drugačije. Stoga s radošću očekujem kada će se rasvjetliti događaji na prostoru sadašnjeg Brčko distrikta. U prvom redu osmi svibanj 1992. godine, kada je izvršen masakr nad hrvatskim civilima na području župe Ulice, ali i svi drugi događaji, kako sa strane agresora, tako i s naše strane, ukoliko ih je bilo”, poručuje Filipović.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password