“Antičke priče” i “Utjelovljena tišina”, nove knjige Mate Nedića iz Tolise

„Biti pjesnikom znači osjećati svijet drugačije od većine ljudi i imati moć svoje osjećaje uobličiti u misli, a onda, što je teže, te misli pretočiti u stihove. Biti proznikom znači promatrati i spoznavati svijet pa viđeno i zaključeno znati staviti u rečenice, a rečenice tako povezati da čine zanimljivu cjelinu“, riječi su književnika Mate Nedića iz Tolise, koji već više od dva desetljeća stvara zanimljive pjesničke i prozne cjeline i donosi pred čitatelje. Ove godine ljubitelje lijepe pisane riječi obradovao je s čak dva nova djela kojima je obogatio svoj ionako bogat književni opus, čime je ukoričio ukupno 19 različitih naslova. U izdanju Centra za kulturu Orašje svjetlo dana ugledale su „ Antičke priče“, knjiga u kojoj Nedić donosi životopise 12 najpoznatijih starogrčkih i starorimskih pjesnika,  dok je u vlastitoj nakladi tiskao zbirku pjesama „Utjelovljena tišina“. Ovaj posavski književnik poznat je čitateljima kao prozni pisac, a ljubitelje pjesama počastio je s tri svoje zbirke, među kojima je i posljednja „Utjelovljena tišina“. „Moje su pjesme kao moji snovi – izrasle su iz mene da bi zašle u krajobraze duha drugih ljudi  i napunile ih svježinom misli. U mnoštvu pjesama koje iz nas izviru izdvajaju se one koje smo voljni podijeliti s drugima, a među njima su i one koje će dotaknuti biće drugih ljudi. Taj će im doticaj jamčiti život!“, opisuje autor svoje pjesništvo koji je sebe uvijek smatrao kao prozaista. „Utjelovljena tišina“, u osam cjelina donosi 70-ak pjesama koje predvodi „Snaga“, pjesma posvećena Majci, a završava „Preobrazba“. Na kraju knjige, pod naslovom „Trilogija pjesništva“, nalazi se razgovor s autorom o njegovom književnom stvaralaštvu. .Svoje prve pjesme Nedić je objavio 1998.godine, a za ovu zbirku odabrao je dio pjesničkog opusa stvaran od 1997.g. do danas.

„Antičke priče“ zaokružuju, sjedinjuju i proširuju ona iskustva što ih je pisac anticipirao i razvijao tijekom dvadesetogodišnjega plodonosnog i kvalitetnog književnog rada. U njemu autor iznosi svoje filozofske i društvene nazore, uživljavajući se izravno u likove antičkih pisaca. Baš poput Odisejevih putovanja, isprepletenih brojnim događajima, pustolovinama, lutanjima, tumaranjima i nepredvidivim uzbudljivim doživljajima, postaje i čitateljevo putovanje kada u ruke uzme „Antičke priče“ Mate Nedića i krene u novu dimenziju praćenu brojnim izazovima, napisala je predgovoru knjige prof. Andrea Antunović.  .    

Pisanje je uvijek stvaralački izazov, kako proze tako i stvaranje poezije, ističe Nedić. Taj izazov nastavlja i dalje, i kao u pjesmi „Lađari“ u kojoj kaže „Život i ja pričamo priču svaki dan“, Nedić u tišini sobe i svoje duše svakodnevno nastavlja pričati, pisati i stvarati neke nove pjesme, priče i djela koja će, nadamo se, što skorije predstaviti čitateljskoj publici. Nove uratke, kao i njegove prethodne knjige, čitatelji mogu pronaći u gradskoj knjižnici Centra za kulturu Orašje.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password