2. Sajam pčelarstva u Orašju

Danas je u Orašju započeo dvodnevni 2. Sajam pčelarstva „Dani meda Orašje 2017.“, kojeg  je otvorio Pero Baotić pomoćnik općinskog načelnika za gospodarstvo i infrastrukturu općine Orašje. Na lokaciji u 10.ulici kod gradskog parka postavljeni su štandovi 23 izlagača iz općine Orašje, kao i proizvođača iz susjedne Slavonije, zatim Distrikta Brčko i RS koji su izložili brojne pripravke od meda. Najbrojniji su članovi Udruge pčelara Trut Orašje, organizatora ovogodišnjeg sajma, koji su istaknuli da im je cilj osvijestiti potrošače da je med zdrava hrana i lijek.

Govoreći na otvorenju sajma, pomoćnik načelnika Pero Baotić je među ostalim naglasio da je poljoprivredna proizvodnja ove  godina jako nezahvalna za sve poljoprivredne proizvođače, pa tako i za pčelare. Podsjetio je da su pčelari imali ogromne štete krajem 2016. i početkom 2017. godine zbog velikih hladnoća koje su uzrokovale pomor pčela. –„Općinsko povjerenstvo za procjenu šteta izašlo je na teren i utvrdilo štete i na području naše općine. Prema prikupljenim podacima, od 1364 pčelinja društva, njih 964 je uginulo. U prkos svemu, ovdje prisutni pčelari pokazuju da se mogu podići i uzletjeti poput pčela i da ovi problemi s kojima se susreću nisu mogli spriječiti organizaciju ove manifestacije na čak dva dana. Zahvaljujući svim izlagačima Dani pčelarstva će uspjeti u svakom pogledu, osobito u promociji i plasmanu široke lepeze kvalitetnih pčelinjih proizvoda, istaknuo je Pero Baotić, pomoćnik općinskog načelnika za gospodarstvo i infrastrukturu u općini Orašje.

Pčelar Drago Mijić iz Orašja i  jedan od osnivača Udruge, na svojem štandu je ponudio raznovrsnu paletu pčelinjih proizvoda. Istaknuo je zadovoljstvo ovakvom manifestacijom koja privlači sve veću pozornost građana i potrošača meda. –„Zahvalni smo općini Orašje koja nam je ustupila idealnu lokaciju pokraj parka u hladovini lipa i moram naglasiti komentare izlagača koji su oduševljeni prostorom i nisu naviknuli da izlažu u ovako lijepom ambijentu. Ugođaj smo upotpunili notama izvornog melosa i degustacijom proizvoda s naših štandova “, kazao je Drago Mijić.

Zvonko Vincetić, stari pčelar iz Orašja imao je 23 pčelinje zajednice bez kojih je ostao tijekom zime. Danas nema svoj štand na sajmu, ali kao pčelar i član udruge prisutan je da pomogne u organizaciji. Vincetić ističe da je sajam pun pogodak i da bi slične manifestacije trebali organizirati proizvođači voća i povrća, kako bi javnosti približili svoj rad i proizvode. –U najmanju ruku, sajam se može ujediniti i u raznolikosti meda ljudima ponuditi i druge  proizvode za zdravu prehranu, kazao je Vincetić.

Ivo Marjanović pčelar iz Županje na sajmu u Orašju je izložio raznoliku paletu mednih proizvoda. Proizvodi pet vrsta meda i predlaže educiranje stanovništva o koristi meda, osobito u dječjoj ishrani. –Treba pokušati djecu naučiti da manje uzimaju gazirane sokove, a više domaće proizvode, osobito od meda. Djeci dajemo proizvode koji su ljepše upakirani, nego naš med koji je dar prirode i zdravlja, ističe Marjanović.

Sajam će potrajati sutra do 20,00 sati, a od današnjih sadržaja izdvajamo predavanje o pčelarstvu koje će započeti u 16,00 sati u kino dvorani. U sklopu sajma bit će održano ocjenjivanje kvalitete meda, a za sve posjetitelje predviđena je tombola humanitarnog karaktera.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password