21. „Dani hrvatskoga filma Orašje 2016“ 03-09. rujna

Filmski festival „Dani hrvatskoga filma Orašje 2016“ ove godine ispisuje svoju 21. stranicu, po tradiciji, najnovijim i najboljim filmskim ostvarenjima hrvatske i jednim bh produkcije. Orašje i ŽP u tjedan dana žive najljepšu filmsku priču, koju je prije 21. godinu počeo pisati glumac Ivo Gregurević, i zahvaljujući kojemu gledatelji u Orašju i ŽP imaju privilegiju najnovija filmska ostvarenja pogledati prije prikazivanja u većim gradovima i centrima u Hrvatskoj i BiH. Običaj je da se s Pulskog festivala, projekcije sele na oraško filmsko platno, gdje će ove godine festivalska zavjesa biti podignuta u subotu 3. a spuštena u petak 9. rujna. Za razliku od brojnih festivala, na oraškom nema napetosti, i neizvjesnosti jer nije natjecateljskog karaktera, a opuštena atmosfera, jedinstvena zabava i topla posavska dobrodošlica, glavni su razlozi zbog čega se iz godine u godinu mnogi vraćaju ali i stalno pristižu novi glumci, redatelji, Ivini prijatelji i poštovatelji njegovoga projekta. Jedina nagrada koja se dodjeljuje na ovom festivalu „Zlatni dukat“,  je za doprinos razvoju filmske produkcije koju će ove godine dobiti glumica Nives Ivanković, redatelj Hrvoje Hribar a za pokroviteljstvo manifestacije „Zlatni dukat“ ide Tomislavu Antunoviću.

Iako se priželjkivalo i očekivalo da se ovogodišnji festival otvori u novoj sportskoj dvorani u Orašju, koja bi mogla primiti puno veći broj posjetitelja nego kino-dvorana, nažalost to se neće desiti. Tako će i 21. Dani hrvatskog filma biti otvoreni i održani u kino-dvorani u Orašju, a zbog ograničenosti kapaciteta i velikog interesa kako gostiju, tako i domaćih gledatelja, brojni će građani i ovoga puta ostati uskraćeni za ovaj trenutak. Nakon svečanog dijela, u kojem će se na pozornici kino-dvorane predstaviti gosti i uzvanici ovogodišnje filmske priredbe, načelnik Općine Orašje Đuro Topić, po tradiciji će festival proglasiti otvorenim.

Uslijedit će i prva od ukupno 7 filmskih projekcija, a 21. Dani hrvatskog filma u Orašju započet će filmom Zrinka Ogreste „S one strane“

04.09.2016. godine “Sve najbolje”, redateljica Snježana Tribuson

05.09.2016. godine “Narodni heroj Ljiljan Vidić”, redatelj Ivan Goran Vitez

06.09.2016. godine “Ministarstvo ljubavi”, redatelj Pavo Marinković

07.09.2016. godine “Zvizdan”, redatelj Dalibor Matanić

08.09.2016. godine “Ljubav ili smrt”, redatelj Danijel Kušan

09.09.2016. godine “Smrt u Sarajevu”, redatelj Danis Tanović

Svi filmovi počinju u 20,00 sati, a ulaz je besplatan!

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password