20. godina književnog stvaralaštva prof. Mate Nedića

Naš najplodonosniji književnik prof. Mato Nedić iz Tolise ove godine obilježava jubilarnih 20. godina književnog stvaralaštva, iako se pisanjem bavio i puno ranije. U književnoj javnosti pojavio se u ožujku 1997.g. zbirkom pripovijedaka „Bijeg“ u izdanju HKD-a Napredak Orašje i do danas je objavio 14 samostalnih književnih djela. Ovaj moderan pisac snažnog izričaja jedan je od rijetkih koji se okušao u različitim književnim žanrovima. Čitateljskoj publici podario je nekoliko zbirki pripovjedaka, novele, tri romana, pjesme, dvije zbirke pjesama u prozi, zbirku putopisne proze, a pored toga bavio se novinarskim i znanstvenim radom, i istraživao povijest našega kraja U suautorstvu s prof. Marijanom Damjanovićem objavio je gramatički priručnik za srednjoškolce „Slovo o jeziku“ koji se koristi u školama u ŽP. Uvršten je u Leksikon hrvatskih književnika Bosne i Hercegovine od najstarijih vremena do danas. Jedan je od autora monografije Župa Tolisa 1802.-2002., autor je koncepcije i glavni urednik panorame Toliška tkanica (2007.) i knjige Posavski književni zbornik (2008.). Njegove znanstvene članke i književne kritike i eseje objavljivali su vodeći časopisi u BiH i Hrvatskoj. Član je Društva hrvatskih književnika Zagreb i Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne Mostar.

Svoju veliku književnu obljetnicu  prof. Nedić obilježio je jubilejskim izdanjima Zbirkom eseja o hrvatskoj knjževnosti  pod nazivom „Hod po oblacima“ i Zbirkom eseja o svjetskoj književnosti „Ako hoćeš biti svjetionik“. Knjige su, nakon 10 godina nastajanja, svjetlo dana ugledale u ožujku ove godine uoči obljetnice objavljivanja prve knjige, točno prije 20 godina. Prof. Nedić u to vrijeme nije bio fokusiran samo na ova djela, u međuvremenu su nastali romani „Pater Martinus“ i „Okvir za mudrost“, pripovjetke iz knjige „Starinske priče“ i novele iz zbrike „Antikvarijat“. Nadahnuće za pisanje prof. Nedić, koji za sebe voli reći da je prozni pisac, pronalazi u samom životu, u onome što se događa oko nas. Kaže i kako je vrijeme u kojem živimo vrlo inspirativno, svjedoci smo iseljavanja mladih s ovoga područja što je tema kojom se želi baviti u budućnosti.  Za iduću godinu već priprema novu knjigu. Napisao je zbirku pripovijedaka „Antičke priče“ vezanu za živote antičkih starogrčkih i rimskih  književnika. Smatra kako će to biti poticaj za rad učenicima prvih razreda, jer su podaci o antičkim književnicima vrlo šturi.

Pisanje je njegov stil života, a uz permanento stvaranje, uvijek nađe vremena pročitati i neku dobru knjigu. „Puno čitam, najviše književna djela, ponajčešće klasike i suvremenike. Ovoga ljeta čitao sam američkog nobelovca Johna Steinbecka“. Čitanjem i pisanjem namjerava se baviti i u budućnosti. Iako, kako kaže, novo vrijeme donosi sve više poteškoća za književnike, ovaj pisac britkoga pera ne boji se novih izazova. „Ako to zaista volimo nećemo posustati, a ja zaista volim književnost, volim pisati i namjeravam se time i dalje baviti“!.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password