Obilježena obljetnica stradanja kostrčkih branitelja i civila

  • Obilježena obljetnica stradanja kostrčkih branitelja i civila
  • Obilježena obljetnica stradanja kostrčkih branitelja i civila
  • Obilježena obljetnica stradanja kostrčkih branitelja i civila
  • Obilježena obljetnica stradanja kostrčkih branitelja i civila

Tijekom godine prisjećamo se značajnih obljetnica i događaja iz Domovinskoga rata, a najviše okupljanja je u svibnju kada su osnovane pojedine brigade HVO-a i njene sastavnice u ovom dijelu Posavine, za koju su brojni heroji dali svoje živote i slobodu koju danas uživamo. Tako je jučer u crkvi na Raščici služena sveta misa za poginule pripadnika DIV-a iz Tolise, te poginule i umrle branitelje iz Kostrča. Mještani Kostrča tradicionalno su se okupili kraj Spomen obilježja u središtu mjesta, kako bi odali dužnu počast svim stradalim braniteljima i civilima, koji su tijekom Domovinskog rata položili svoj život u obrani rodnih ognjišta. U znak sjećanja na 13 poginulih i umrlih branitelja i 5 civila iz ove Mjesne zajednice, u suradnji s udrugama iz Domovinskoga rata, MZ Kostrč organizirala je obilježavanje godišnjice stradanja branitelja i civila, kao i Dana branitelja, dragovoljaca, veterana, ratnih vojnih invalida i sudionika Domovinskoga rata, pripadnika 3.Bojne 106.brigade HVO Orašje.
Nakon što je u crkvi UBDM na Raščici služena sveta misa za poginule i umrle branitelje iz Kostrča, pred velikim brojem mještana i gostiju, upriličeno polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Spomen obilježja. Okupljeni su evocirali uspomene iz ratnog vremena, prisjetili se teških bitaka i svojih stradalih hrabrih suboraca, a najteže je bilo roditeljima poginulih branitelja, koji su u tišini kleknuli i molili za svoje sinove.
Vijence su položili predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata MZ Kostrč, Temeljnog ogranka HDZ Kostrč, Mjesne zajednice Kostrč, Ministarstva branitelja i Udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO Orašje predvođeni ministrom Marijanom Kopićem, kao i predstavnici općine Orašje s načelnikom Stankom Vincetićem i Mariom Oršolićem predsjednikom OV Orašje. Opijelo za sve poginule izmolio je fra Mario Jurić, gvardijan Franjevačkog samostana Tolisa, a potom je u mjesnom Domu upriličen domjenak za mještane i goste.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password